2009. február 27., péntek

"Filléres emlékeim, oly drágák nekem!" Bródy János

Kedves Balázs és Gábor!

Így is kezdhetnék minden bejegyzést, mert nem tudok róla, hogy más is olvasná ezt, mint két designer és egyben gitáros kollégám. Megpróbálok rövid és szórakoztató lenni, törjünk a lényegre. Többen kérdezték, "vannak-e új számok" ? Most ne ragadjunk le, mennyire őszinte ez a kérdés, érdekel e ez bárkit a bandán kívül, a lényeg, hogy bármit is jelentsenek az új számok, vannak nekünk olyanok. A kérdezők (és újszülöttek) számára valószínűleg azok az újak, amelyeket még nem hallottak. Akik voltak már koncerten , azoknak új szám az, amit még sosem játszottunk el nyilvánosan, hát nem sok, de akad ilyen, persze annál több, minél kevesebb és régebbi koncerten volt az illető. Tekintve hogy 2008 ban mindössze egy (egy!) életszerű megmozdulása volt a zenekarnak, ilyenek sokan vannak, de Balázs és Bitter például ezen ott voltak, nekik nehezebb lesz újat mutatni. Nem úgy, mint azoknak, akik még sosem voltak koncerten, példának okáért Gábor, nekik minden szám új, persze nincs rá garancia, hogy valaha is eljönnek. Viszont ők jellemzően nem is kérdezik, hogy "vannak e új számok", nekik természetes , hogy vannak. A banda szemszögéből kétféle új szám van:
  • legújabb szám, amiket még nem tudunk (ez a tempónkat tekintve lehet akár egy éves is)
  • kvázi újak, amiket tudunk, de még nem vettünk fel stúdióban, ritkábban koncerten se játszottuk
Ezekből állítottunk össze egy csokorra valót, megjelenés előtt, kizárólag a kevés számú érdeklődő és bennfentes zenekari tag számára. A felvételek a vágóhídon, a Blue Jam próbateremben készültek, Sony N910 minidisc recorderrel (Aiwa kondenzátor térmikrofon)


2008.
  • Csillogó kutya Az Intro Edward Artyemjev filmzenéinek hangulatát idézi. A felvétel Ella szabadsága alatt készült, ezért én "énekelek" ettől eltekintve egészen jó. További különlegesség, hogy az intro és a dal vége felé kétszer is előfordul az a ritka jelenség, hogy Géza látványosan mellényúl, és ez még jól is hangzik. (Dúrt fog moll helyett, mint rendesen)
  • Osztálytársam Egyik kedvenc dalom, azért tettem ide, mertt szó volt róla, hogy ezt is felvesszük végre. Géza virtuóz szólója rendben van, Ella sajnos ebből is hiányzik.
  • A Sátán Füreden A fenti okok miatt a duett itt elmarad, de ettől eltekintve ez is stúdióérett. Szembetűnő hogy Géza időnként kutyulja a moll és dúr akkordokat., vagyik blöfföl.
  • Little wing Szerintem a "morózus és befelé forduló Jimi Hendrix rajongók" is tudják, hogy ezt a dalt elsősorban nem játszani kell tudni, hanem érezni. Érezzük, hogy érezzük, Géza pedig mindennek a tetejébe játszani is tudja. Nem értem, miért nem gyakrabban.
  • Esemény után A finom megoldásokra érzékenyek figyeljék a lehelletnyi üveghangot a dal elején...nincs ezen mit tovább dolgozni, egy csipetnyi Ella és készen van.
  • Őszi kikelet Huh, hiába új szöveg, meg ritmusszekció, ez a dal az évtizedek során nem lett jobb, de rosszabb se. Esszenciális rockandroll.
  • Nagy csapat Ezt az öreg bútordarabot csak azért tettem ide a frisseb húsok közé, hogy lássátok: azért van amit korrektül el tudunk játszani.
2009.
  • Csillogó kutya Ella nem iszik, nem vezet, viszont felejt. Gézáról nem is beszélve. A krumplileves legyen krumplileves, a moll meg moll, elvtársak.
  • Tiszta Almodóvar A nyári lendületesebb verzió után, ez egy kicsit darabolós tangó irányába fejlődik, de legalább mindenki tudja, mit csinál.
  • Esemény után Nyilvánvaló, hogy túl van próbálva, más magyarázat nincs a mellényúlásokra (Dúr! Moll!)
  • Vége a hétnek Gitárszólók nélküli verzió. Miért nincs hiányérzetünk? A kérdés költői.
  • Apának Jó Rádióbarát verzió, szoftosított verzékkel. A striánis gitárszóló kicsit stilusidegen, a másik (az enyém) viszont alig kivehető.
  • Vége a hétnek (megint) Időnként ellcsuklik a hangunk a meghatottságtól.
  • Hajlékony Alakulóban, bár érezhető, hogy a PASO stúdiumok ennek a dalnak további hasznára lesznek. Eredetileg más hangolásban játszottam a gitárszólót, ebben is sikerült, de nem lett jobb.
  • Keserű eper Géza nagyon elkapta a stílust, tetszik a gitársound. Viktor és Bence a ritmust még nem annyira, de első közös nekifutásnak kitűnő, már csak Ellát kell elkapni hozzá.
  • Jóbarát Régi dolog, már azt hittem kinőttem, de a banda úgy beleszeretett, hogy megdöbbentő módon minden erőfeszítésem ellenére megtanulták. Mostmár nekek is jó lesz összesezdni magam, mert így elég jól szól. Az Almodóvárhoz hasonlóan ezt is meg lehetne dobni egy kórus vokállal. Az eszelős üvöltözés még a Quimy koncert hatása, túl leszek rajta...

21 megjegyzés:

spg írta...

Nagyon megtisztelő a "gitáros kollégám" kifejezés.
Ha a megfázástól nem könnyeznék már eléggé, akkor most biztosan elkezdeném.

spg írta...

Én is 4Cbe jártam és nekem is van egy saját vallással rendelkező osztálytársam...

spg írta...

Csillogó kutya bejött.

spg írta...

Sátán füredenből nem maradt meg semmi.

spg írta...

Little Winget érezni.

spg írta...

Esemény után jó dal, csak egy reszelősebb hang kellene hozzá. Bocs.

spg írta...

Őszi kikelet - ahogy írtad jó kis zene...

spg írta...

A nagy csapatot hallottam tőletek először, szóval elfogult vagyok. meghát én is nagy csapat tagja vagyok.

spg írta...

Az Ellás Csillogó kutya olyan népdalosan indul...
De sajnos az énekesnő hangját nem hallani

spg írta...

Álmodóvár latinos ritmusa nagyon jó!

spg írta...

2009-es Esemény után már jobb, sajnos a hang dal is halk

spg írta...

Vége a hétnekben furcsán szól a férfikórus :)

spg írta...

Apának jó majd jó lesz kitöltődalnak a lemezre, iTunes-on nem nagyon veszik majd

spg írta...

A hajlékony változatos és vidám hangzása tetszett. Kicsit el is mosolyodtam tőle. Sajnos a szöveget nem érteni.

spg írta...

A keserű eper nem is olyan keserű, még az ének is elég jól hallható

spg írta...

A jóbarátot szívesen meghallgatnám a hörgő énekes egy jobb állapotában is, szerintem jóbarátok lehetnénk.

Unknown írta...

Én is köszönöm a megtisztelő elnevezést, de még nem érdemeltem ki.
A számok közül csak egy párat nem ismertem, de már kérni is akartam, hogy ha már gyakoroljátok őket, akkor egy verziót kaphatnánk belőle. Hát íme, eljött ez a nap is, köszönjük. :)
A legtöbb szám szerintem már összeállt, csak kéne egy olyan pillanat, amikor mindenki egyben van, nem rekedt, tudja a tempót, a szöveget és a szólamot. A felvételeken az ének alig hallatszik, pedig a szövegek is elég erősek. Vagy rosszul állítjátok be az erősítést a próbán, vagy rossz a mikrofon.
Nekem a nagy csapat, osztálytársam és az esemény után a nagy slágerek.
Várjuk a tabulatúrákat! :)

spg írta...

Ha egyszer eljutok a dallamgitározás fejezethez, én is igényt tartok egy-egy kottára majd, hiszen jókat gyakorolhatok rajtuk, miközben a fejemben slágerré válnak a védett © dalok

andrabian írta...

mekkora friss feedback! Vágó urak, foglaljuk össze, mit tudunk:
-A hangminőség kérdéses (hát ez ilyen. csak az énekhangfal mögött volt konnektor..))
-Ella halk (de nem én mondtam!)
-Még az újszülötteknek is jobban bejönnek a régi számok (hm. ez baj)
-esemény esélyes
-eper, almodóvár, futottak még
-apa tölteléknek jó (de nem neten terem)
-milyen férfikórus?
-kutyafasza
-fijugg, egyedül az eper több,mint 3 akkord, a többivel nem lesz probléma...

spg írta...

Nem az akkordok számával van a gond, hanem hogy kaszálás helyett pengetni kell valamit - és még nem tudom, hogy mit.

Unknown írta...

A húrokat kell, pengetni, ezzel nem lesz gond :)

"Azt mondtam neked, és most már elhiszed: nem tart örökké semmi sem" Fonográf

Megvolt a 78. is, szokásos búcsúkoncert a Hunniában. Lemezbemutató a tervezettnél alig egy évvel később, de lemez nélkül.  A búcsút n...